Ingeloot, wat nu?

U bent als eerste uit de lotinguitslag gekomen. Of u heeft als eerste gereageerd op een woning waarvoor geen bijzondere verdelingsregels zijn afgesproken. En wat dan nu? Hieronder hebben we kort geschetst hoe het verkoopproces bij Slimmer Kopen® eruit ziet.

Bezichtiging

Een woning koop je niet van papier. Vanzelfsprekend start de verkoop met het bezichtigen van het huis. Tijdens de bezichtiging informeren wij u over de staat van de woning en alle andere zaken, bijvoorbeeld over de buurt, die voor u van belang zijn bij het maken van uw keuze.

De prijs

De marktwaarde van de Slimmer Kopen® woning wordt vastgesteld op basis van een door een geregistreerde en onafhankelijk taxateur opgesteld taxatierapport. Als koper ontvangt u een kopie van het taxatierapport. Dat is bij de aankoop van een woning niet gebruikelijk, maar Trudo speelt graag open kaart over de marktwaarde. Een Slimmer Kopen® woning wordt nooit boven de getaxeerde marktwaarde verkocht, maar juist met een korting op die waarde. Trudo bepaalt voor welke korting u als koper maximaal in aanmerking komt. Binnen dit maximum mag u zelf kiezen.

Bouwkundige keuring

Als koper van een bestaande grondgebonden Slimmer Kopen® woning ontvangt u een bouwkundig keuringsrapport. Dit geeft u een goed beeld van de technische staat van de woning. Koopt u een Slimmer Kopen® appartement, dan kunt u zich van de kwaliteit van het totale gebouw op de hoogte stellen via de meerjaren onderhoudsbegroting van de Vereniging van Eigenaren. Hiervan krijgt u een exemplaar.

Koopcontract

Is er overeenstemming over de prijs van de woning dan wordt er een koopcontract opgesteld met daarin alle Slimmer Kopen-voorwaarden.

Bedenktermijn

U neemt bij de aankoop van uw woning een weloverwogen beslissing. Toch kan het zijn dat u zich na het zetten van uw handtekening alsnog bedenkt. Tot uiterlijk vijf werkdagen na ondertekening van de koopovereenkomst kunt u zonder gevolgen van de koop afzien.

Regelen financiering

Na het sluiten van de koopovereenkomst gaat u aan de slag met het regelen van de financiering. De hypotheekadviseurs van Trudo vb&t makelaars helpen u graag hierbij. Natuurlijk bent u vrij om met een hypotheekbemiddelaar en/of financier van uw keuze in zee te gaan. Zorgt u er dan wel voor dat u hen goed informeert over de speciale voorwaarden die gelden bij Slimmer Kopen®. Zie  ‘voorwaarden hypotheek’ voor meer informatie.

Mocht u uw financiering niet of niet tijdig rond kunnen krijgen onder de voorwaarden die bij grote geldverstrekkers gebruikelijk zijn, dan kan de koopovereenkomst worden ontbonden. U dient deze ontbinding voor de in de koopovereenkomst vermelde datum aan te vragen. U zult dan wel via twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkende instanties moeten kunnen aantonen dat u de nodige moeite heeft verricht om de financiering geregeld te krijgen.

Levering

De laatste stap bestaat uit het passeren van de aktes bij de notaris. Voor het transport van in Eindhoven gelegen woningen dient dit te gebeuren bij notariskantoor AKD. De notaris checkt of uw financier de koopsom heeft overgemaakt en overhandigt u de sleutels. Juist voor het passeren van de akte, bezoekt u met de makelaar nog eenmaal de woning. Samen controleert u of de woning aan u wordt overgedragen conform de afspraken.