Ingeloot, wat nu?

Je bent als eerste uit de lotinguitslag gekomen. Of je hebt als eerste gereageerd op een woning waarvoor geen bijzondere verdelingsregels zijn afgesproken. En wat dan nu? Hieronder hebben we kort geschetst hoe het verkoopproces bij Slimmer Kopen® eruit ziet.

Bezichtiging

Een woning koop je niet van papier. Vanzelfsprekend start de verkoop met het bezichtigen van het huis. Tijdens de bezichtiging informeren wij je over de staat van de woning en alle andere zaken, bijvoorbeeld over de buurt, die voor jou van belang zijn bij het maken van jouw keuze.

De prijs

De marktwaarde van de Slimmer Kopen® woning wordt vastgesteld op basis van een door een geregistreerde en onafhankelijk taxateur opgesteld taxatierapport. Als koper ontvang je een kopie van het taxatierapport. Dat is bij de aankoop van een woning niet gebruikelijk, maar Trudo speelt graag open kaart over de marktwaarde. Een Slimmer Kopen® woning wordt nooit boven de getaxeerde marktwaarde verkocht, maar juist met een korting op die waarde. Trudo bepaalt voor welke korting je als koper maximaal in aanmerking komt. Binnen dit maximum mag je zelf kiezen, met een minimum van 10% korting.

Bouwkundige keuring

Als koper van een bestaande grondgebonden Slimmer Kopen® woning ontvang je een bouwkundig keuringsrapport. Dit geeft je een goed beeld van de technische staat van de woning. Koop je een Slimmer Kopen® appartement, dan kun je je van de kwaliteit van het totale gebouw op de hoogte stellen via de meerjaren onderhoudsbegroting van de Vereniging van Eigenaren. Hiervan krijg je een exemplaar.

Koopcontract

Is er overeenstemming over de prijs van de woning dan wordt er een koopcontract opgesteld met daarin alle Slimmer Kopen®-voorwaarden.

Bedenktermijn

Je neemt bij de aankoop van jouw woning een weloverwogen beslissing. Toch kan het zijn dat je je na het zetten van je handtekening alsnog bedenkt. Tot uiterlijk vijf dagen na ondertekening van de koopovereenkomst kun je zonder gevolgen van de koop afzien.

Regelen financiering

Na het sluiten van de koopovereenkomst ga je aan de slag met het regelen van de financiering. De hypotheekadviseurs van Trudo vb&t makelaars helpen je graag hierbij. Natuurlijk ben je vrij om met een hypotheekbemiddelaar en/of financier van jouw keuze in zee te gaan. Zorg je er dan wel voor dat je hen goed informeert over de speciale voorwaarden die gelden bij Slimmer Kopen®. Zie ‘Voorwaarden voor een hypotheek’ voor meer informatie.

Mocht je jouw financiering niet of niet tijdig rond kunnen krijgen onder de voorwaarden die bij grote geldverstrekkers gebruikelijk zijn, dan kan de koopovereenkomst worden ontbonden. Je dient deze ontbinding voor de in de koopovereenkomst vermelde datum aan te vragen. Je zult dan wel via twee schriftelijke afwijzingen van geldverstrekkende instanties moeten kunnen aantonen dat je de nodige moeite hebt verricht om de financiering geregeld te krijgen.

Levering

De laatste stap bestaat uit het passeren van de aktes bij de notaris. Dit te gebeuren bij notariskantoor AKD NV. De notaris checkt of jouw financier de koopsom heeft overgemaakt en overhandigt je de sleutels. Juist voor het passeren van de akte, bezoek je met de makelaar nog eenmaal de woning. Samen controleer je of de woning aan jou wordt overgedragen conform de afspraken.