Ben jij de mentor die we zoeken?

Help nieuwkomers vooruit in Eindhoven

Nieuw leven

Asielzoekers en vluchtelingen met een verblijfsvergunning noemen we statushouders. Deze mensen gaan deel uitmaken van onze samenleving. De rijksoverheid geeft verschillende gemeenten de opdracht om ze te huisvesten. 

Ook in Eindhoven beginnen komend jaar meerdere statushouders een nieuw leven. Woningcorporatie Trudo helpt 50 van hen dit jaar aan een passende zelfstandige woonruimte.

Vertrouwd met elkaar

Statushouders zijn mensen die zijn gevlucht voor bijvoorbeeld oorlog of vervolging. Het is voor hen niet makkelijk om opnieuw te beginnen in een vreemde cultuur op een nog onbekende plek.

Om hun integratie beter te laten verlopen doen wij meer dan woonruimte toewijzen alleen. Zo zijn wij een Vluchtelingenmentorproject gestart, waarbinnen wordt samengewerkt met buurtbewoners, zodat deze nieuwkomers zich zo snel mogelijk thuis voelen en vertrouwd raken met hun omgeving.

Enorm goed gevoel

In 2021 is de opgave enorm: ten opzichte van voorgaande jaren moeten dubbel zo veel statushouders gehuisvest worden in onze stad. Vandaar dat Trudo op zoek is naar meer mensen die deze bijzondere aanpak kunnen ondersteunen en zich willen aanmelden als mentor.

Wil jij helpen om nieuwkomers de beste start te geven in Eindhoven? Hieronder lees je meer en kun je je direct aanmelden. Je taken zijn veelzijdig, maar niet ingewikkeld en vragen zo’n twee uur per week van je tijd. Daartegenover staat een vrijwilligersvergoeding, een dankbare buurtgenoot en een enorm goed gevoel.

Warm welkom

Trudo hecht veel waarde aan diversiteit. Daarom wijzen we statushouders woningen toe op verschillende plekken verspreid door de stad. Met de steun en hulp van onze Mentoren bieden we statushouders een warm welkom in elke wijk of buurt. De taken van zo’n Mentor zijn grofweg te verdelen in drie categorieën:

  • het wegwijs maken in de buurt;
  • hulp bieden bij dagelijkse activiteiten;
  • begeleiden bij betere integratie in de Nederlandse samenleving.

Dat klinkt als een hele onderneming, maar valt in de praktijk reuze mee. Eigenlijk moet vooral je vooral het hart op de goede plaats hebben, openstaan voor nieuwe mensen en andere culturen, en de weg goed kennen in je eigen stad.

Trudo zorgt voor de juiste match en passende begeleiding. Hierbij werken we samen met onder meer Vluchtelingenwerk Nederland en WIJeindhoven.

Aanmelden als mentor

Wil jij ook iets betekenen voor deze nieuwkomers in onze stad? Meld je dan aan als Mentor van Trudo. Schrijf een korte motivatie en stuur die naar wonen@trudo.nl (onderwerp: Trudo Vluchtelingenmentorproject).

Ervaring is niet noodzakelijk, maar als je al eens eerder (als vrijwilliger) met vluchtelingen of statushouders hebt gewerkt, lezen we dat natuurlijk graag.

Ervaringen

Imco de Vos, Projectleider Mentorenproject

“Onze mentoren helpen statushouders op weg. Dat brengt niet alleen kleur in het leven van de nieuwkomers, maar ook in dat van de mentoren.”

Joris Dirckx, Mentor sinds 2018

“Ik las en hoorde veel over statushouders en was wel benieuwd naar de ‘nieuwkomers’ in m’n buurt. Ik stelde me voor hoe het zou zijn om zelf noodgedwongen te emigreren. En hoe fijn het dan zou zijn als een buurtgenoot mij bij de hand zou nemen.”

Koen Brugmans, Mentor sinds 2018

“Dingen die voor Nederlanders heel vanzelfsprekend zijn, blijken voor nieuwkomers ongelofelijk ingewikkeld. Denk aan het lezen van (formele) post, het openen van een bankrekening, het omgaan met een DigiD, of het inschrijven voor een studie.”