03 AUGUSTUS 2020

Zonnepanelen en verduurzaming bij Slimmer Kopen® woningen

Het is een veelbesproken onderwerp: verduurzaming van woningen. Maar hoe zit dat eigenlijk als je een Slimmer Kopen® woning van Trudo hebt gekocht? Mag je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak leggen en hoe zit het met een eventuele terugkoop? We leggen het graag aan je uit.

Verduurzaming en Slimmer Kopen®

Je bent als Slimmer Koper volledig eigenaar van je woning. Je kunt de hypotheekrente aftrekken, bouwt vermogen op door waardevermeerdering van de woning en je bent geheel vrij om je woning aan te passen. Daar hoort ook verduurzaming van de woning bij. Je bent vrij om zelf te kiezen of en hoe je de woning verduurzaamt, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie of door de aanschaf van zonnepanelen.

Verduurzaming

Wil je werkzaamheden uit laten voeren? Dat kan, zonder toestemming van Trudo. Je moet je natuurlijk wel houden aan de geldende wet- en regelgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele vergunningen. We raden je aan om de werkzaamheden door een professioneel bedrijf uit te laten voeren, zodat de werkzaamheden kwalitatief goed en veilig uitgevoerd worden.

 

Leningen en leasecontracten

Er zijn tegenwoordig veel projecten te vinden waarbij je een lening kunt afsluiten om voor verduurzamingsmaatregelen te betalen. Of waarbij je zonnepanelen aanschaft via een leasecontract. Dit is toegestaan, maar houd wel rekening met de looptijd van zo’n lening of leasecontract. Als je wilt verhuizen en de woning te koop aanbiedt aan Trudo, dan moeten de leningen en leasecontracten afbetaald zijn. Trudo neemt geen lopende leningen of contracten over bij terugkoop.

Waardedeling

In het koopcontract zijn afspraken gemaakt over de waardedeling tussen jou en Trudo bij een terugkoop. Een deel van de waardeontwikkeling blijft buiten de waardedeling en komt volledig aan jou toe. Het gaat dan om de zogenaamde ‘kwaliteitsverbeteringen’. Daaronder valt ook de waardevermeerdering die ontstaat door energiebesparende maatregelen die leiden tot een verbetering van het energielabel. Het isoleren van je woning en het aanschaffen van zonnepanelen kunnen hiertoe leiden. Dit moet je bij een terugkoop wel aan kunnen tonen. Veel kopers hebben bij de koop van de woning een energielabel ontvangen van Trudo, sinds 2008 is dit verplicht. Heb je geen energielabel ontvangen bij aankoop van de woning? Zorg dan dat je deze eerst laat opmaken, voordat je de werkzaamheden uitvoert.

Meer weten? Kijk dan hier bij veelgestelde vragen en antwoorden.